Vad är Hypnoirthing?
Vi försöker svara på några av de vanligaste frågorna kring denna metod som blir alltmer populär i Sverige.
F: Vad är det som är speciellt med Hypnobirthing, jämfört med andra förlossningsförberedande metoder och kurser (ex psykoprofylax, gravidyoga, mindfulness, mvc:s föräldragrupper.
S: Hypnobirthing sätter fokus på självtillit och naturlig födsel. Det är ett mentalt komplement som många födande kvinnor kan känna att de saknar. Det är inte en hypnosterapi i den bemärkelsen att man ska “botas” ifrån något. Tvärtom – att föda är det mest naturliga som finns!
Metoden är relativt ny i Sverige medan den har funnits i många år i både USA, England och Australien. Den är . Det som är speciellt med Hypnobirthing är att man får individuella verktyg för att ta kontrollen över kroppen och psyket på flera plan.Man återerövrar självtilliten, den mentala och fysiska kontrollen samt minskar rädsla och stress.
En extra bonus är att barnet samtidigt tillgodogör sig alla fördelar av processen. Vår erfarenhet är att Hypnobirthingföräldrar upplever att deras barn är lugnare, mer nöjda och som regel sover bättre.
Hypnobirthing är ett mentalt komplement till den obligatoriska mödravården.
Därför ska du även fortsättningsvis vända dig till din barnmorska/läkare för alla frågor som rör din och ditt barns hälsa.
F: Vem passar det för?
Kan det finnas omständigheter som gör att Hypnobirthing är mindre lämpligt?
S: Hypnobirthing passar för alla, inga förkunskaper krävs. Detta är en praktisk metod som lämpar sig särskilt bra för dem som är rädda och känner oro och stress, för att få större personlig kontroll över hela processen.
Rådgör med din barnmorska/läkare i det fall du använder psykofarmaka eller annan typ av medicinering.
F: Vad gör man på kurser i hypnobirthing?
S: Under en 2-dagars kurs får man lära sig hur man tar kontrollen, både kroppsligt och mentalt. Det handlar framför allt om förberedelse, liksom elitidrottare förbereder sig mentalt och fysiskt, så bör också blivande mammor vara “födberedda”.
Man får lära sig hypnostekniker för att nå de nivåer där man mår som allra bäst, under graviditeten och födelseprocessen.
Vi övar också på hur och var man ska sätta sitt fokus och lära sig att behålla det, oavsett vad som händer runtomkring en. Under kursen har vi flera hypnosövningar, bl a för att släppa rädslor och bygga ett starkt självförtroende.
Man övar också på olika andnings- och visualiseringstekniker för att behålla fokus och lugn. Man får även lära sig massageteknik för att stimulera endorfinproduktionen i kroppen. Endorfiner är kroppens eget bedövningsmedel. Kursen ger Dig en “verktygslåda” med övningar, sedan är det bara att plocka fram och välja ut det som passar en bäst när det väl gäller!
Kursen är fullspäckad med massor av övningar och praktiska hands-on verktyg att ta till under hela graviditeten.
Fördelen är att du också har nytta av hypnobirthingkunskaperna även efter födseln.
F: När under graviditeten är det lämpligt att börja?
S: När som helst men gärna efter v.20 (efter ultraljudet)
F: Är det för båda i paret, eller mest för kvinnan? Vilken roll har partnern?
S: Partnern har en betydande roll i Hypnobirthing och bidrar på många sätt. Kursen bygger på att man går i par då många av övningarna görs tillsammans. Om partnern är förhindrad att komma, ta gärna med dig en vän eller annan närstående.
Hypnobirthing syftar till att stärka även partnern och ge verktyg för hur denne kan ha en tydlig roll. Partnern får t ex lära sig hur man kan hjälpa den blivande mamman att snabbt gå in i trance.
F: Vad innebär egentligen självhypnos?
S: Hypnos innebär att aktivera ett förhöjt inre fokus. Självhypnos kräver att man på egen hand klarar av att gå in i sig själv, avskärma sig och ta kontroll över kropp och sinne. Det kan man göra genom att t ex lyssna till instruktioner samtidigt som man visualiserar olika bilder. Det ger fysisk avslappning och ett förhöjt mentalt fokus. Man befinner sig i ungefär samma sinnestillstånd som när man dagdrömmer. Det krävs mycket övning för de flesta att kunna uppnå trance, som det kallas för, med lätthet.
Ju mer man övar desto lättare är det. Tänk dig tanken att kunna gå in i ett hypnotiskt tillstånd, på kommando, under födseln. Vilka bra känslor, bilder och ljud skulle du välja att plocka fram från din egen verktygslåda då?
F: Hur vet man att man är i trance?
S: Trance är inget konstigare än ett förändrat medvetandetillstånd. Känslan är högst individuell. Från att vara fullt alert och vaken så kan du, när du övat ett tag, snabbt gå in i trance. I början känner man inte av att man är “i trance”. Fenomenet kan liknas vid sömn – du märker inte när du somnar och när du vaknar vet du på något vis om att du faktiskt har sovit. Efter hand som man blir mer van att använda självhypnosen så kan du känna dig dåsig i det att du närmar dig trancen.
När du till exempel är djupt koncentrerad eller är “i flow” så är det trance du i själva verket upplever. Samma sak om du lever dig in i en spännande film eller bok och helt har skärmat av dig från omvärlden.
Trancen är en förändring av den elektriska aktiviteten i hjärnan. När vi slappnar av och blir lugnare till sinnet så går hjärnvågorna mycket långsammare. Detta tillstånd kallas på fackspråk för Theta. När vi är i Theta-tillståndet är vi som högst mottagliga för suggestioner och mental påverkan. Trancetillståndet går att mäta med EEG och genom detta kan man konstatera att trancen är uppnådd. Själv märker man oftast inte när det händer. Därför är det till en början lätt att tro att “ingenting” händer då det i själva verket händer en oändlig massa saker, dock som vi inte kan registrera med vårt medvetna sinne.
Har vi missat att besvara någon fråga? Kontakta oss gärna: info@hypnobirthingstockholm.se