Hypnobirthing

Stockholm

Om Hypnobirthing 

Fördelarna med Hypnobirthing är många:

 • Det är en metod som ger dig förutsättningar för en lugn och avkopplad graviditet, där fokus riktas mot positiv påverkan och där barnet får ta del av den effekten.
 • Ger Dig verktyg och möjligheter för att minska Din rädsla, stress, oro, smärta och spänningar. Både före, under och efter förlossningen.
 • Har i studier visat på ett minskat behov av farmakologisk smärtlindring.
 • Du får verktyg som kan tillföra Dig energi, styrka och lugn under hela processen.
 • Utrustar dig med metoder för att låta fokus och kontroll bibehållas genom hela processen ända fram till det att barnet är fött.
 • Din partner har en nyckelroll och är ditt stora stöd vid födseln.
 • Lägger stor vikt vid anknytningen till ert lilla barn både före och efter ankomsten
 • En väl beprövad metod i bl a USA och Storbritannien, sedan flera år tillbaka.
 • Du kan välja att gå kursen tillsammans med din man/sambo/partner eller med en annan födslopartner enl önskemål. Det går också bra att gå kursen på egen hand om du föredrar det.

  Så här beskriver Elene Unestål sin upplevelse:
  Jag födde mitt fjärde barn Angela med självhypnos och de var så enkelt och nästan helt smärtfritt. Född på en tim, dessutom hade jag programmerat att ha enorm kraft och energi direkt efter förlossningen och min idealvikt exakt 2 mån efter för förlossningen. Funkade perfekt.var på jobbet med Angela 6 tim efter förlossningen och käkade tårta.Drog till Mallorca när hon var 3 dagar. Har även gjort en magoperation med endast självhypnos och var vaken hela tiden och pratade med kirugen, han trodde jag var galen, vilket kanske stämmer lite.Hjärnan är fantastisk! tyvärr är vi själva är det största hindret, oftast.

 

Frågor och svar:

F: Vad är det som är speciellt med Hypnobirthing, jämfört med andra förlossningsförberedande metoder och kurser (ex psykoprofylax, gravidyoga, mindfulness, mvc:s föräldragrupper)? 

S: Hypnobirthing sätter fokus på självtillit och naturlig födsel. Det är inte en hypnosterapi i den bemärkelsen att man ska "botas" ifrån något. Tvärtom - att föda är det mest naturliga som finns!  
Metoden är relativt ny i Sverige medan den har funnits i många år i både USA och England. Det som är speciellt med Hypnobirthing är att man får individuella verktyg för att ta kontrollen över kroppen och psyket på flera plan. 
Att återerövra självtilliten, den mentala och fysiska kontrollen samt minska rädsla och stress. En extra bonus är att barnet samtidigt får tillgodogöra sig alla fördelar utav detta. Hypnobirthing är en metod som ger ett mentalt komplement till den obligatoriska mödravården. 


 F: Vem passar det för? Kan det finnas omständigheter som gör att Hypnobirthing är mindre lämpligt?

S: Hypnobirthing passar för alla, inga förkunskaper krävs. Detta är en praktisk metod som lämpar sig särskilt bra för dem som är rädda och känner oro och stress, för att få större personlig kontroll över hela processen. Vi erbjuder kurser både på svenska och engelska.


F: Vad gör man på kurser i hypnobirthing? 

S: Under en 2-dagars kurs får man lära sig hur man tar kontrollen, både kroppsligt och mentalt. Det handlar om förberedelse, liksom elitidrottare förbereder sig mentalt och fysiskt, så bör också blivande mammor vara "födberedda". Man får lära sig hypnostekniker för att nå de nivåer där man mår som allra bäst, under graviditeten och födelseprocessen.
Hur och var man ska sätta sitt fokus och lära sig att behålla det oavsett vad som händer runtomkring en. Under kursen har vi flera hypnosövningar, bl a för att släppa rädslor och bygga ett starkt självförtroende.

Man övar också på olika andnings- och visualiseringstekniker för att behålla fokus och lugn. Man får även lära sig en massageteknik för att stimulera endorfinproduktionen i kroppen. Endorfiner är kroppens eget bedövningsmedel. Kursen ger Dig en "verktygslåda" med övningar och sedan är det bara att plocka fram och välja ut  det  som passar en bäst när det väl gäller!

 

F: När under graviditeten är det lämpligt att börja?

S: När som helst efter v.20 (efter ultraljudet)

 

F: Är det för båda i paret, eller mest för kvinnan? Vilken roll har partnern?

S: Partnern har en betydande roll i Hypnobirthing och bidrar på många sätt. Kursen bygger på att man går i par då många av övningarna görs tillsammans. Självklart kan man gå kursen på egen hand också, eller ta med sig en vän eller annan närstående. Hypnobirthing syftar till att stärka även partnern och ge verktyg för hur denne kan ha en tydlig roll. Partnern får t ex lära sig hur man kan hjälpa den blivande mamman att snabbt gå ner i trance.

 

F: Vad innebär egentligen självhypnos innebär?

S: Att på egen hand klara av att gå in i sig själv och ta kontroll över kropp och sinne genom att t ex lyssna till instruktioner och visualisera olika bilder som ger en fysisk avslappning och ett mentalt fokus. Man befinner sig i ungefär samma sinnestillstånd som när man dagdrömmer.
Ju mer man övar desto lättare är det. Tänk dig tanken att kunna gå in i ett hypnotiskt tillstånd under födseln, vilka bra känslor, bilder och ljud skulle du välja att plocka fram från verktygslådan då?

 

Hypnobirthing - lite fakta

Metodiken grundas på den engelske läkaren, Grantly Dick-Read´s forskning och bok "Childbirth without fear", som publicerades redan 1942. Metoden utvecklades senare av Marie Mongan, i USA, 1987 som också myntade själva uttrycket Hypnobirthing.

Hypnobirthing är nu utbredd världen över och idag är det många engelska och amerikanska mödrar som tar hjälp av metoden. På Hypnobirthing Stockholm utgår vi från brittiska Katharine Graves modell som vi har anpassat efter svenska förhållanden. 

Hypnobirthing är en metod för gravida kvinnor, där man på ett fullt naturligt vis lär sig avkoppling, trygghet, fokus, kontroll och självtillit i samband med graviditet och födsel. Din partner har också en viktig roll i Hypnobirthing vilket gör att ni båda känner stort engagemang och delaktighet inför barnets ankomst. 

Även om hypnobirthingmetoden främst är tänkt som en resurs fram till och genom födseln, har den också visat sig ge goda förutsättningar efter det att barnet är fött. 

 

Ge dig själv möjligheten att minska behovet av farmakologisk smärtlindring

Du bestämmer dig kanske för att lära dig Hypnobirthing tekniken för att få en mer naturlig, bekväm och lugn barnafödsel, därför att det är precis det som tekniken kan hjälpa dig med. I många fall har metoden resulterat i minskat behov av medicinsk smärtlindring under födseln.
Men den större och mer långverkande effekten är den effekt som metoden har på ditt barn.

Om födseln är lugn, trygg, harmonisk och fri från smärtlindrande preparat, så är den även lugn, trygg, harmonisk och fri från medicinsk påverkan även för ditt barn. Så den här nya lilla personen anländer till denna värld alert, till en mamma som är alert och redo, att kärleksfullt och uppmärksamt ta emot sitt barn. Hypnobirthingmetoden lägger också stor vikt vid ankytningen till barnet direkt efter födseln.

 

Fördelar för barnet

Att födas är den mest omvälvande upplevelsen i våra liv. Den viktiga, allra första kontakten och relationen som barnet får direkt efter födseln, kommer i sin tur påverka alla andra relationer genom hela dess liv. Detta kommer i sin tur att inte enbart påverka barnet, medan det växer och utvecklas, utan påverkan kommer att ge utslag på varje relation som barnet har i framtiden. 

Denna kurs har målsättningen att ge dig verktygen för att hjälpa dig komma över dina rädslor. Målsättningen att lära dig en fullt naturlig metod för att hjälpa dig hitta tillbaka till dina medfödda, inre, förmågor. 

Boka din plats på nästa kurs, redan idag!


 

Artikel från Svenska Dagbladet, om stresspåverkan under graviditeten, kan du läsa här


 

Studier från Storbritannien och USA:

   
Hypnos
Icke-Hypnos
* Smärtstillande medicin
22%
55%
* Förlossning, tid (1:a gångs mödrar)
6.21 hrs
9.28 hrs
* (Studier från Storbritannien)
** Smärtstillande medicin     
15%
70%
** Epidural
20%
70%
** Igångsättningar
20%
40%
** Kejsarsnitt
15.5%
32%
** (Statistik från amerikanska Hypnobirthing Institute, 2008)
 

Hypnobirthing i Press och Media:


CNN artikel om Hypnobirthing

 

Amerikanskt nyhetsinslag om Hypnobirthing

 

Svenska Emma har fött med Hypnobirthing, radiointervju P4


 

SvD artikel om Stresspåverkan under graviditet


 

Varför Jessica Alba valde Hypnobirthing

 

Kändisar som använt Hypnobirthing: 

Princess Kate och Prince William

Angelina Jolie

Jessica Alba

Miranda Kerr - Victoria Secret´s Model

Tiffani Thiessen


 

Förlossningsberättelser

Så här beskriver Elene Unestål sin upplevelse:
Jag födde mitt fjärde barn Angela med självhypnos och de var så enkelt och nästan helt smärtfritt. Född på en tim, dessutom hade jag programmerat att ha enorm kraft och energi direkt efter förlossningen och min idealvikt exakt 2 mån efter för förlossningen. Funkade perfekt.var på jobbet med Angela 6 tim efter förlossningen och käkade tårta.Drog till Mallorca när hon var 3 dagar. Har även gjort en magoperation med endast självhypnos och var vaken hela tiden och pratade med kirugen, han trodde jag var galen, vilket kanske stämmer lite.Hjärnan är fantastisk! tyvärr är vi själva är det största hindret, oftast.

 

Hej Åsa och Pia!
Jag och min man Christoffer gick en hypnobirthingkurs hos er i feb någon gång och den 20 mars kom vår lilla Charlie. Kan berätta att jag rekommenderar er till alla jag känner. Vi fick en helt fantastisk förlossning och det tror jag mycket är tack vare er!
Lite sent men här kommer nu min förlossningsberättelse! 

"Charlie 130320 <3

Klockan var ganska exakt 00.48, v. 38+2, när jag väckte Christoffer och sa att vattnet hade gått. Han tittade yrvaket på mig och frågade om jag var säker? Jo ganska så tyckte väl jag, inget som man direkt tar miste på! Hämtade en binda och ringde till förlossningen. Då jag inte hade några känningar så bad de mig att återkomma på morgonen. Så jag smsade Lotta som hade lovat att vara hundvakt och bad henne hämta Kári påväg till jobbet, sen gick jag och la mig igen. Men sova kunde jag ju knappast :-)

Så vid ca 06.30 gick jag upp och mötte Lotta, sen passade jag på att ringa mamma. Som den sjuksköterska jag är ville jag vänta tills efter 07.15 så dagpersonalen hade gått på sitt pass innan jag ringde förlossningen igen, snacka om arbetsskadad! Då hade jag fortfarande inga känningar så de tyckte att jag kunde komma in på en kontroll, men jag kände att allt var bra så frågade om jag kunde vänta till eftermiddagen då jag var så trött, vilket var okay. Ringde pappa för att berätta. Han hade dagen innan sagt att han ev skulle på golfresa i veckan efter, jag hade dock ifrågasatt och tyckte han kunde vara hemma på mitt bf, men han menade att inga förstagångsföderskor får tidigare. Nähäne!

Tog en dusch, men kände att jag behövde gå på toa. Som sagt, förstagångsföderska som jag var förstod jag först inte att det var värkarna som hade börjat. Nu hade klockan hunnit bli runt 08.00 så jag ringde tillbaka till förlossningen och sa att jag kommer när det börjar bli dags.

En liten parentes till historien är den om bb-väskan. Min kära man hade verkligen sett fram emot förlossning och att få träffa vår son, och började prata om väskan typ två månader innan bf. Så för mig blev det en liten grej att inte packa väskan. Dum ide, dum! Att packa en bb-väska med verkar är INTE att rekommendera! För att lita på att Christoffer ska packa rätt kläder osv till bebis är ju bara att fet glömma :-)

Efter att ha packats väskan var det bara soffan som fanns i min värld. När värkarna väl kom så kom de fort! De varade i ca 45 sek och kom varje 1.5 min så jag fick inte mycket tid till vila. I lite drygt en timme låg jag i soffan och lyssnade på våran avslappnings cd från hypnobirth kursen samtidigt som Christoffer masserade mina fötter. Sen stod jag inte ut längre utan ringde till förlossningen och ville komma in. De tyckte att mina verkar var lite för korta, men hörde att jag hade det jobbigt så vi fick komma. Det var denna period som jag nu i efterhand minns som jobbig. Jag kände mig såå mesig som inte ville vara hemma i mer än lite drygt två timmar med verkar innan vi åkte in. På Danderyd släppte Christoffer av min vid entrén medan han parkerade bilen, och jag träffade en väldigt förvirrad och stressad undersköterska som halvsprang iväg till ett rum. Väl där blev jag kände jag mig inte allt för road av situationen om man säger så, detta ca kl 11.00. Väldigt snart kom dock en super gullig barnmorske student och medan hon tog alla mina uppgifter hann Christoffer komma och allt kändes bra igen. Vid det här laget började jag dock få ordentligt ont så hon tyckte att jag skulle lägga mig så hon kunde göra en undersökning och jag kunde få testa lustgas. Jag trodde att jag kanske var öppen 1-2 cm och skulle bli hemskickad och började väldigt seriöst överväga ryggmärgsbedövning trots jag inte alls ville ha det innan. Men jag kunde lugna mig väldigt snart då det visade sig att jag redan hunnit öppna mig 8 cm, på tre timmar så inte så konstigt att det gjorde lite ont! Lustgasen var dock fantastisk så tankarna eda försvann fort. Efter bara en kort stund kände jag hur jag började få svårt att hålla emot så vi ringde på en bm. Carina som kom jobbar själv med hypnobirthing och hon läste mig direkt och förstod precis hur jag ville ha det! Hon och Christoffer stod vid varsitt ben och hjälpte mig på absolut bästa sätt, jag märkte faktiskt inte ens att det var en undersköterska i rummet. Fem timmar efter första värk, kl 13.13 kom lilla Charlie 49cm lång och 3030 g kärlek!

För mig var förlossningen helt fantastisk! Ca 1.5h efter att Charlie kommit var jag uppe och duschade själv utan hjälp och mådde bättre än vad jag gjort på månader. Jag hade då haft en ganska tugg graviditet med bland annat foglossning från v.9. Första förlossnigen behöver varken vara över tiden eller vara jätte jobbig. Den kan faktiskt vara helt underbar och jag kan helt ärligt säga att jag föder mer än gärna barn igen, det är det häftigaste jag har gjort (men jag låter gärna bli att vara gravid igen, går det?)!

Jag vill verkligen rekommendera att gå en hypnobirthing, för mig gav den rätt fokus på förlossningen och fick mig att se fram emot den med förväntan och utan rädsla. Även Christoffer uppskattade den och kände att den hjälpte honom att veta hur han skulle hjälpa mig på bästa sätt.

Sist vill jag även säga till er som går in med inställningen att det kommer göra super ont och ni vill ha all smärtlindring ni kan få, överväg att försöka med endast lustgas först. Känslan när man får upp sin bebis på bröstet är större än något annat jag tidigare har upplevt och jag hade inte velat vara påverkad av massa mediciner då. Missförstå mig inte, klart ni ska ta smärtlindring om ni behöver, men prova utan för det är såå häftigt!"

/Mi Lilja


 

Mi och lille Charlie 


 

Här berättar Catherine Marie Carlton om sin Hypnobirthingupplevelse: Klicka här för hennes berättelse.